top of page

אתגר 46

ארבעים ושישה ימים לעומר - נצח שבמלכות

 
נצח שבמלכות
השגת משימותיו של איש המעשה, המנהיג, מותנית גם ברמת הסבלנות, בעוצמת כוח הרצון ובמידת ההחלטיות. כל אלה משקפים את עוצמת הרוח האנושית, ומראים כי ההנהגה הבוטחת-בעצמה משתלמת מאוד.
 

בחנ.י את עצמך

 

מה מידת יכולת ההתמדה שלי בהובלה? מהם המקומות הסיזיפים בה ובחיי?

1

 

בוא.י נעמיק

 
סיזיפוס
 

מאבק מול פסגות
במיתוס זה (סיזיפוס) אנו רואים רק את המאמץ של הגוף הדרוך להעלות את האבן העצומה , לגלגלה ולסייע לה לטפס במעלה מדרון, מאה פעם וחוזר חלילה: אנחנו רואים את הפנים, הקפיצות, את הלחי הצמודה לאבן, את עזרת הכתף הנושאת בכל המסה המצופה חומר, את הרגל הנשענת ודוחפת, את מלוא היקפן של הזרועות האוחזות, את הביטחון האנושי לחלוטין של שתי כפות ידיים שהאדמה דברה בהן. בסופו של מאמץ ממושך זה, הנמדד במרחב ללא שמים ובזמן ללא עומק, מושגת המטרה. וסיזיפוס מביט אז באבן המתגלגלת תוך שניות ספורות אל העולם שלמטה ומשם יהיה עליו לשוב ולהעלותה אל הפסגות. הוא חוזר ויורד אל המישור. סיזיפוס מעניין אותי באתנחתא קצרה זו, בשעת ירידתו. פנים המתייגעות בסמוך כל כך לאבן, הן בעצמן כבר אבן! אני רואה את האיש יורד בצער כבד אך קצוב אל העינוי, שלעולם לא יראה את סופו. שעה זו, היא שעת התודעה. בכל רגע כזה, כשהוא נוטש את הפסגה וגולש לאט לאט אל מאורות האלים, הוא מתעלה על גורלו. הוא חזק מגושי הסלע שלו. המיתוס הזה הוא טראגי מפני שגיבורו מודע. מה ערך היה לעינויו, אילו תמכה בו, על כל צעד, התקווה להצליח? 

בימינו עובד הפועל כל חייו באותן מטלות עצמן, וגורל זה אינו פחות אבסורדי, אבל הוא טראגי במקרים נדירים- בהם הוא נעשה מודע. סיזיפוס, הפרולטר של האלים, אין אונים ומורד, מכיר את כל ההיקף של מצבו העלוב: במצבו זה הוא הוגה בשעת הירידה. צלילות הדעת שנועדה להיות עינוי, משלימה בעת ובעונה אחת את נצחונו. אין לך גורל שאי אפשר להתגבר עליו על ידי הבוז. בימים מסויימים ירידה זו מלווה בכאב, אבל היא יכולה גם להיות מלווה בשמחה. איני מגזים באמרי זאת. אני רואה לעיני את סיזיפוס החוזר אל הסלע שלו, והכאב היה בהתחלה. כשתמונות האדמה דבקות בכוח רב מדי בזכרון, כשריאת האושר נעשית תקיפה מדי, עולה לפעמים העצבות בלבו של האדם: זה נצחונו של הסלע, זה הסלע עצמו. המצוקה האדירה כבדה משאת. אלה הם לילות גת-שמנים שלנו. אבל האמיתות המוחצות נכחדות כשמכירים אותן. וכך, אדיפוס מציית תחילה לגורלו בלי לדעת זאת. הטרגדיה שלו מתחילה ברגע שהוא יודע. אך בו ברגע, עיור ומיואש, הוא מבין כי הקשר היחיד המקשר אותו אל העולם הוא ידה והרעננה של נערה צעירה. 
אמירה אדירה מהדהדת אז: "על אף כל היסורים, מביאים אותי גילי המתקדם וגדלות- נפשי למסקנה, כי הכל טוב." אדיפוס של סופוקלס, כמו קירלוב של דוסטויבסקי, מנסח איפוא את הנוסחה של הניצחון האבסורדי. החכמה העתיקה מצטרפת להירואיזם המודרני. אין אדם המגלה את האבסורד בלי שיתפתה לכתוב איזה ספר עזר לאושר. "מה? בשבילים כה צרים?.." אלא שיש לנו עולם אחד בלבד. האושר והאבסורד הם שני בנים של אדמה אחת. לא ניתן להפריד ביניהם. תהיה זו טעות לומר, כי האושר נולד בהכרח מגילוי האבסורד.קורה גם שתחושת האבסורד נולדת מהאושר.

"אני קובע שהכל טוב", אומר אדיפוס, והערה זו קדושה. היא מהדהדת בעולם הפראי והמוגבל של האדם. היא מלמדת, כי לא הכל גמור, לא הכל נתמצה. היא מגששת מהעולם הזה אל שנכנס אליו בד בבד עם אי שביעות הרצון והנטיה לייסורי שווא. היא הופכת את הגורל לענינו של האדם, עניין החייב להתיישב בין בני האדם. בזה כל השמחה השתוקה של סיזיפוס. גורלו שייך לו. הסלע לו הוא החפץ שלו. כך גם האדם האבסורדי, כשהוא מתבונן בעינוייו, משתיק את כל האלילים. בעולם, שלפתע הושבה לו דממתו, נשמעים אלף הקולות הקטנים והמתפעלים של האדמה. אלו הן קריאות לא מודעות וחשאיות, הזמנות שלוחות מכל הפנים, הן היפוכו ההכרחי של הנצחון ומחירו. אין שמש ללא צל, וההכרח כי נדע את הלילה. האדם האבסורדי אומר כן, ולא יהיה עוד קץ למאמציו. אם יש גורל אישי, הרי אין גורל עליון, ולפחות, אם יש גורל עליון, הריהו קטלני ובזוי בעיני האדם. מחוץ לזה הרי הוא רואה את עצמו כאדון ימיו. ברגע עדין זה, כשהאדם פונה אל חייו, סיזיפוס, החוזר אל הסלע שלו, מתבונן בסדרת הפעולות נטולות הקשר שנעשו גורלו, נוצרו על ידיו, נצטרפו יחדיו לעיני זכורונו, וייחתמו עד מהרה על ידי מותו. וכל משוכנע בקור האנושי לגמרי של כל מה שהנו אנושי,עיוור הרוצה לראות ויודע כי אין קץ ללילה, הוא נמצא תמיד בתנועה. הסלע מוסיף להתגלגל. אני משאיר את סיזיפוס לרגלי ההר! אדם חוזר ומוצא תמיד את משאו. אבל סיזיפוס מלמד אותנו את הנאמנות העילאית השוללת את האלים ומרימה סלעים. גם הוא סבור, כי הכל טוב. עולם זה, שמעתה אין לו אדון, אינו  נראה לו עקר או חסר ערך. כל גרגר באבן זו, כל הבהוב מינרלי של הר זה שטוף הלילה כשלעצמו הוא עולם. 
עצם המאבק על הפסגות די בו כדי למלא לבו של אדם. עלינו לתאר עצמנו את סיזיפוס המאושר.
אלבר קאמי / המיתוס של סיזיפוס

שיר של יום

נופל וקם / שב"ק ס'

הדרך ארוכה ומפותלת, אני נופל וקם
אף פעם לא מספיק ללכת, אני נופל וקם
עובר גשר ועוד גשר, אני נופל וקם
כמה ארוכה היא הדרך, אני עומד איתן עם ראש מורם.
אומרים שאהבה באה רק מליון לאחד
אומרים שאין סיכוי שהשמש עוד תזרח עלי
אומרים שאני אפול, הם אומרים שאברח
אומרים שאשאר לבד, אומרים שאני לא מתאים לחיים
כי אין בי את הרצון לזהב ויהלומים
אין לי קלפים נכונים, אולי זו החברה שקורסת
אם זה לא מקום מתאים למחפשים של קשת וענן
למתעלמים מסימן הזמן
והכוכב שלי היכן, בני אדם אני קיים
בעיניכם אולי אין לי ערך
אבל יש לי נשמה יש לי שיר יש לי ת'דרך.
כמה שהדרך ארוכה ומפותלת,
אני לא עוצר מלכת לא יכול להפסיק
משאיר מאחורי את הפחדים ואת הצער
הכל הוא הכל אני חייב להמשיך
כל מה שקורה אני יודע שצריך לקרות
אני האש שלא תוכל לכבות
המוזיקה תיקח אותי למעלה ולעומק
הדרך ארוכה ללכת בה זה לחיות.
כל סוף הוא התחלה חדשה
העצב הוא סימן שבקרוב תבוא שמחה
אני לא במרוץ ולא במלחמה
הראש בעננים רגליים על האדמה.
הדרך ארוכה ומפותלת...

האתגר היומי

צייר אבן , ובתוכה רשום.י את האסוציאציות שעולות לך לנקודות הסיזיפיוס בחייך ובהנהגתך. מחוץ לאבן, רשום.י מה המטרה ארוכת טווח, מה מבטא את מידת הנצח ואולי יישאר אחרי שלא תהיה כאן. המטרה הרחוקה והלא אנוכית.
bottom of page