top of page

אתגר 13

היום שלושה עשר יום לעומר - יסוד שבגבורה 

יסוד שבגבורה
יסוד פירושו שורש, בסיס.
היסוד מסמל יכולת להתקשר- ליצור קשר עם הזולת, וזו בסיסית ושורשית אצל כל אדם.
כל אדם זקוק לקשר. יסוד שבגבורה הוא שורש הגבורה.
כאשר אני רוצה להתגבר על אתגר ולפעול למולו- עליי לפעול מתוך חיבור פנימי והתקשרות לעצמי וכלפי זולתי, שכן בלי זה אין דלק לפעולה. ההתקשרות מעניקה ביטחון ושייכות, היא מנתבת את שאר המידות הקודמות והופכת אותן לקשר בעל בסיס חזק ובונה.
בנוסף, כאשר הדין והצדק של הגבורה מתחברים להתקשרות של היסוד, הן ייצרו יחד אפשרות לביקורת יעילה.
בשעה שאני מבקר הן את עצמי והן את אחרים, עליי לחוש שהביקורת אכן חשובה לפיתוח קשר חזק יותר.
ביקורת הנובעת מתחושת מחויבות לקשר, ומתוך נאמנות לאמת. 
 

בחנ.י את עצמך

 

למי או למה בחיים שלי יש לי קשר חזק מספיק כדי שארגיש אפשרות לבקר אותו?

 

1

 

בוא.י נעמיק

 
 הגבורה אינה פסגה. היא דרך העפלה. דרך שאין בה קפיצות. [...]
נקדים ונאמר: היסוד שבגבורה אינו האומץ, אלא הנכונות להקרבה עצמית. לאומץ שבגבורה יכול להגיע גם האיש המפחד, אם חזקה בו נכונות ההקרבה. הפחד הוא מעצור, והאיש הנכון יתגבר גם על המעצור הזה.
הגבורה אינה מושג צבאי.
 
כל מקום, שאתה מוצא בו הקרבה, גם גבורה תמצא שם. אדם ההולך לערוך תצפיות מטאורולוגיות על אי בודד, באזור של חשכה ושלגים, גיבור הוא, ודרכו קשה פי כמה מדרכו של איש, היוצא להסתכנות חד-פעמית. הרופא, העובד במחקר מסוכן ועושה את גופו עצמו שפן-ניסיונות, גיבור הוא. וגיבור הוא גם המתיישב החלוץ, גם איש הרוח החי למען רעיונו ומפעל חייו.

הגבורה האמיתית מתגלה גם בחולין של יום-יום. אנו רגילים ליחס את מושג הגבורה לצבאיות, ומסיבה מובנה: מהלוחם נדרשת הסכמה מראש להקרבה מקסימלית, לקורבן חיים. אך אין זו הדרך היחידה. אפשר זו דרך-המלך של הגבורה, אולם למעלה מוליכים אלפי שבילים. הגבורה, כמו כל כשרון, אינה רכוש פרטי. היא סגולה המעשירה את הכלל. לכן נפשנו סולדת כל-כך מגנדרנות והתפארות של אנשים אמיצים. בכך הם מרחיקים את עצמם מהפסגה. לא הפחדנות היא היפוכה של גבורה, אלא האנוכיות. האיש האנוכי יכול להיות אמיץ, אך גיבור לא יהיה, אף לא בנועז ביותר. הגבורה היא קודם כל מידה מוסרית.

[...] הגבורה, שהיא הקרבה, אינה אכזרית ביסודה. היא אינה מתאכזרת. זוהי הצורה הנעלה ביותר של השירות. ביסודה היא אהבת הזולת.
דרכה האנושית ביותר של הגבורה היא השליחות. יש העושה למען הכלל, ופעולתו משתבשת ביסודות זרים כמו יהירות, סיפוק יצרים, רצון להשתלטות, אנוכיות קיבוצית של קבוצה קטנה. ואז מופיעים גם הסימנים החיצוניים: פגיעות בבלתי-אשמים, כזריות מיוחדת, אי-ניקיון בבחירת האמצעים, אי-הערכת החיים.

לא-כן השליח, הפועל רק בשם שולחיו, למען שולחיו, ובמידה שזה נחוץ לשולחיו. רוחב הבסיס קובע את גובה הפסגה. הגבורה היא תכונה אנושית חיובית. אין גבורה בלי מטרה הומנית ובלי הומניות, כי עיקרה חיוב החיים, החיים על כל גילוייהם הטובים. לכן קשה לו לאדם המחונן בסגולת הגבורה להרוג. הוא מגיע לכך רק באין מוצא אחר, כשאין צל של ספק בצדקת ההריגה, כשהמעשה נחוץ למען החיים.
ההקרבה איננה התבטלות. אין היא מבקשת את טשטוש עצמיותו של האיש. רק אדם, שיש לו הרבה, יכול לתת הרבה, והאישיות הדלה, אין בה כל טובה לכלל.

[..] הבור לא יוכל להיות גיבור, כי הבורות היא חוסר-עניין למסובב אותך. חוסר-עניין הוא חוסר אהבה, ובאין אהבה אין הקרבה ואין גבורה.
הקרייריזם הוא היפוכה של הגבורה. יריבתה של הגבורה היא גם חולשת האופי. ההקרבה תובעת את כיבוש כל היצרים, ולכך דרוש אופי חזק.
דרכנו היא דרך השליחות: על כל אחד מאתנו לראות עצמו כשליח ולפתח את כל כוחות נפשו ושכלו, את כל כושר הקרבתו, למען השלמות. קשה הדרך, אבל היא הנכונה. ורק ההולך בה אל הפסגה, הוא בלבד ינשום לרווחה אוויר צח של חיים עשירים ומלאים.
שבילי הגבורה-יצחק שדה 17.1.1946
 
 
  1. מהי גבורה לדעתו של יצחק שדה? 
  2. מה הקשר בין 'בורות' לגבורה ומדוע זה אחד מיסודותיו של גיבור?

 "נדרש אומץ רב כדי לעמוד מול האויבים שלנו,

אך לא פחות מזה גם מול החברים הקרובים לנו."
אלבוס דמבלדור / מתוך הסרט הארי פוטר ואוצרות המוות

 

שיר של יום

עשרת הדברות / יהודה עמיחי

אָבִי הָיָה אֱלהִים וְלא יָדַע.

הוּא נָתַן לִי אֶת עֲשֶׁרֶת הַדִּבְּרוֹת לא בְּרַעַם וְלא בְּזַעַם,

לא בָּאֵשׁ וְלא בָּעָנָן אֶלָּא בְּרַכּוּת וּבְאַהֲבָה.

וְהוֹסִיף לִטּוּפִים וְהוֹסִיף מִלִּים טוֹבוֹת,
וְהוֹסִיף "אָנָּא" וְהוֹסִיף "בְּבַקָּשָׁה".

וְזִמֵּר זָכוֹר וְשָׁמוֹר בְּנִגּוּן אֶחָד וְהִתְחַנֵּן וּבָכָה בְּשֶׁקֶט בֵּין דִּבֵּר לְדִּבֵּר,
לא תִּשָּׂא שֵׁם אֱלוֹהֶיךָ לַשָּׁוְא, לא תִּשָּׂא, לא לַשָּׁוְא,
אָנָּא, אַל תַּעֲנֶה בְּרֵעֲךָ עֵד שָׁקֶר.

וְחִבֵּק אוֹתִי חָזָק וְלָחַשׁ בְּאָזְנִי, לא תִּגְנוֹב, לא תִּנְאַף, לא תִּרְצַח. וְשָׂם אֶת כַּפּוֹת יָדָיו הַפְּתוּחוּת
עַל ראשִׁי בְּבִרְכַּת יוֹם כִּפּוּר.

כַּבֵּד, אֱהַב, לְמַעַן יַאֲרִיכוּן יָמֶיךָ עַל פְּנֵי הָאֲדָמָה.

וְקוֹל אָבִי לָבָן כְּמוֹ שְׂעַר ראשׁוֹ.
אַחַר-כָּך הִפְנָה אֶת פָּנָיו אֵלַי בַּפַּעַם הָאַחֲרוֹנָה כְּמוֹ בַּיוֹם שֶׁבּוֹ מֵת בִּזְרוֹעוֹתַי וְאָמַר: אֲנִי רוֹצֶה לְהוֹסִיף שְׁנַיִם לַעֲשֶׂרֶת הַדִּבְּרוֹת:
הַדִּבֵּר הָאַחַד-עָשָׂר, "לא תִּשְׁתַּנֶּה"
וְהַדִּבֵּר הַשְּׁנֵים-עָשָׂר, "הִשְׁתַּנֵּה, תִּשְׁתַּנֶּה"
כָּךְ אָמַר אָבִי וּפָנָה מִמֶּנִי וְהָלַךְ וְנֶעְלַם בְּמֶרְחַקָּיו הַמּוּזָרִים.

האתגר היומי

בקש.י מאדם שיש לך עימו קשר עם בסיס חזק, ושאת.ה מעריך.ה את דעותיו.ה- שי.תספר לך על שתי תכונות חיוביות ועל שתי תכונות שליליות שהוא.י רואה בך. 
הקשב.י לו.ה עד הסוף, וקבל.י את המשוב.

 
bottom of page