top of page

אתגר 43

ארבעים ושלושה ימים לעומר - חסד שבמלכות

 
חסד שבמלכות - ערב יום ירושלים
המלכות- השבוע האחרון לעבודת המידות של ספירת העומר, מתכללת את שלל הספירות לכדי נקודת שיא. לאחר שעבדת קשה על מידותיך, הנך אמור.ה להיות מוכנ.ה למדרגה האחרונה הלא היא המלכות, המאפשרת לאדם את החירות לבחור, את היכולת להנהיג את עצמי, לקחת אחריות, לנהל את מידותיי ולהביא את מימד המעשה שיוציא מהכוח אל הפועל את כל העבודה הקשה להתגשם במציאות.
ספירת החסד שבמלכות מלמדת כי בכדי להצליח לבחור ולהגשים את מטרותיך עליך לפעול מתוך אהבה. מנהיג.ה טוב.ה (בבית, בעבודה, במשפחה המורחבת וכד') פועל.ת מתוך איכפתיות, נדיבות, מאור פנים ואהבה.

אם כן, החסד שבמלכות מאפשרת ידיעה שנובעת מאהבה- שהנך חשוב.ה ומסוגל.ת לשנות. שביכולתך להיות מנהיג.ה שמסוגל.ת לתרום משהו לעולם.

בחנ.י את עצמך

 

איזו סוג מנהיגות מאפיינת אותי?

1

 

בוא.י נעמיק

 
"אין לתת לילד מורה האוהב את הספר ואינו אוהב את האדם." [...]
"אם תכבד את הילד הרע - לא יפריע לך. אם אוהב אתה את הילד הטוב תתחיל, בסופו של דבר, לאהוב גם את הילד הרע. איך קורה הדבר ? אין אני יודע. זה בא מאליו, אין הסבר לכך".
יאנוש קורצ'אק

"מעולם לא ראיתי את עצמי אחראית על ההמונים. אני מתבוננת בפרט. אני יכולה לאהוב רק אדם אחד בכל פעם. אני יכולה להאכיל רק אדם אחד בכל פעם. רק אחד, רק אחד.. כך תתחילו, כך אני מתחילה. בחרתי אדם אחד. יכול להיות שאם לא הייתי בוחרת את אותו האדם, לא הייתי בוחרת בארבעים ושניים אלף. כל העבודה הזו היא רק טיפה בים. אבל אם לא הייתי מוסיפה את הטיפה הזו, הים היה חסר טיפה אחת. זה אותו הדבר לגביכם, אותו הדבר במשפחה שלכם, אותו הדבר בקהילה שאתם חיים בה. פשוט תתחילו.. אחד, אחד, אחד."
מאמא תרזה

על מורה-זלדה
אחרי שסיימתי את כיתה א', עברתי בבת אחת מרשותה הגועשת של מורה-איזבלה רועת החתולים אל בין כפות-ידיה הקרירות והחרישיות של מורה-זלדה-של-כיתה-ב' (גם היא תמיד במלעיל, אבל בלי שום חתולים. וכמו אור יקרות תכול-אפור אופף את כולה וקורן ומרתק אותי מיד אל מעגלותיו).
מורה-זלדה דיברה כה בשקט, עד שאם רצינו לשמוע לא די היה שנשתתק אלא היה הכרח לרכון לפנים אל שולחנותינו. היינו יושבים אפוא רכונים לפנים בלי הרף, מן הבוקר עד הצהריים, כי חששנו לאבד מילה: כל מה שדיברה מורה- זלדה היה מושך לב וקצת לא צפוי.
כאילו למדנו אצלה שפה חדשה, לא רחוקה מאוד מן העברית ואף-על-פי-כן שונה וצובטת-לב: להרים היא קראה לפעמים הררים. לכוכבים -כוכבי שמים. התהום היתה תהום רבה והעצים נקראו אילנות, אף כי לרוב היו נקראים אצלה כל אחד ואחד בשמו. אם ביטאת בכיתה רעיון שמצא חן בעיניה, היתה מורה-זלדה מצביעה עליך ואומרת חרש: תסתכלו נא כולכם, הנה יש כאן ילד שטוף-אור.
אם שקעה אחת הבנות בחלום בהקיץ, היתה מורה-זלדה מבארת לנו כי ממש כשם שאיש אינו אשם בנדודי-השינה שלו, כך אסור להאשים את נועה בנדודי-העֵרוּת הפוקדים אותה לפעמים. ללעג, לכל לעג שהוא, קראה מורה-זלדה בשם רעל. לשקר קראה נפילה או שבירה. לעצלות קראה בשם עופרת. לרכילות - עיני הבשר. הגאווה נקראה אצלה חורכת-כנפיים והוויתור, גם ויתור קטנטן, ואפילו ויתור על מחק או על תורך לחלק לכיתה את דפי הציור, כל ויתור היה נקרא בפיה ניצוץ.
אהבה וחושך / עמוס עוז

"ולא הקפדן מלמד": הרב צריך להסביר פנים לתלמידיו. כמו שאמרו בפסיקתא גדולה בפרשת בחדש השלישי [פסיקתא רבתי איש שלום, פרשה כא ד"ה דבר אחר אנכי], כמים הפנים לפנים כן לב האדם לאדם, שצריך הרב להסביר פנים לתלמידיו. ופירש הפסוק רבינו שלמה ז"ל ביבמות [קי"ז. ד"ה ורבנן כמים] בפרק האשה שלום, כי כמו שהאדם המסתכל במים, אותה צורה הנראית בה היא בצורה שהוא מראה לה, אם צוחקת צוחקת ואם עצובה עצובה, כן לב האדם לאדם, שאם מראה לו לב שמח גם הוא יראה ושמח בלבו.
וכן אמרו בפרק הרואה [ברכות סג:] 'ודבר ה' אל משה פנים אל פנים כאשר ידבר איש אל רעהו' [שמות לג;11], אמר לו הב"ה למשה, בא ונסביר פנים בהלכה אני ואתה. דבר אחר, לך והסביר להם פנים כמו שהסברתי לך. ואם יקפיד הרב על תלמידיו בשאלותיהם, יגורו ממנו וימנעו מלשאול ולא ילמדו, אבל צריך להחזיר להם השמועה בסבר פנים יפות עד שתהא שגורה בפיהם. כמו שאמרו על רב פרידא שהחזיר השמועה ארבע מאות פעמים לאותו תלמיד וזכה לחיות ארבע מאות שנה ולזכות כל דורו לחיי העולם הבא, כמו שנזכר בפרק כיצד מעברין [ערובין נד:] וכבר אמרו בשני משבת [ל:], לעולם יהא אדם ענוותן כהלל ולא יהיה קפדן כשמאי.
ר' שמעון בר צמח דוראן (הרשב"ץ) / מגן אבות

שיר של יום

סוף / קרן אלקלעי -גוט

אַל תִּשְׁאַל כַּמָּה זְמַן נִשְׁאַר לְךָ. 
הָרוֹפְאִים לֹא יוֹדְעִים-הֵם רַק יְכוֹלִים לְהַעֲרִיךְ כַּמָּה גּוֹרְמִים, 
אֲבָל אִי אֶפְשָׁר לְחַשֵּׁב
רָצוֹן, חֶסֶד, הַכֹּחַ לְהַעֲנִיק מַשְׁמָעוּת
לְכָל יוֹם, לְכָל אָדָם
שֶׁאַתָּה נוֹגֵעַ.

האתגר היומי

בחר מישהו.י שתחת הנהגתך וערוך.י רשימה של כל הדברים שהנך מעריכ.ה אצלו.ה, הרחב.י עליהם, ואמר.י לו.ה אותם.
(זה יכול להיות הילד.ה שלי/ אח.ות שלי/קבוצת חברים/ עבודה וכו)
bottom of page